Academy

Neem afscheid van ‘gedoe’ en laat jouw team écht excelleren

Leidinggevenden die hun team willen coachen

Kosten: €1450 (vrijgesteld van BTW)

Start volgende training: 23 mei 2024

8 weken inclusief training en persoonlijke begeleiding 

Kleine groep: maximaal 6 deelnemers

Certificering bij afronding

Deze training is speciaal ontwikkeld voor leidinggevenden soms aanlopen tegen ‘gedoe’ in hun team. Denk bijvoorbeeld aan gebrek aan initiatief, weerstand bij verandering, blijven hangen in vaste patronen of ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen.

Hoe je nu écht het allerbeste uit je team haalt en hoe je zelf met heel veel frisse energie je team coacht, dat leer tijdens deze training. Je kunt met alles wat je geleerd hebt meteen mee aan de slag en je merkt direct resultaat.

De training geeft jou veel ruimte voor eigen inbreng en er is veel persoonlijke begeleiding. Dat maakt deze training zo uniek, want je wordt niet alleen getraind, maar ook gecoacht.

Deze onderwerpen komen in ieder geval aan bod tijdens de training:

 • Weerstand werkend maken
 • Veranderkracht in je team
 • Het bouwen aan een gezonde aanspreekcultuur
 • De invloed van systemisch werken op teamontwikkeling
 • Werkvormen om in dagelijkse praktijk toe te passen
 • Verdiepende gespreksvaardigheden
 • Coachingsstijlen
 • De belangrijkste principes uit de organisatiepsychologie

Met alles wat je leert, ga jij je eigen kwaliteiten verder ‘empoweren’ en haal je optimaal energie uit jezelf en je team.

Inhoud van de training

In deze training is alle waardevolle kennis uit het teamcoachingsvak vertaald naar de dagelijkse praktijk van een leidinggevende. Dat resulteert in een training boordevol praktisch toepasbare kennis en werkvormen. We behandelen van jouw eigen casuïstiek in een kleine groep en daarnaast word je heel persoonlijk begeleid door Caroline,  trainer en teamcoach ‘met de voeten in de klei’.

De training start met een persoonlijk intakegesprek, waarin jouw talenten en jouw leerbehoeften centraal staan. Voor dat intakegesprek nemen we ruim de tijd.

Je krijgt toegang tot het leerplatform, waarin ontzettend veel waardevolle werkvormen, oefeningen, theorieën en inzichten gul met je gedeeld worden. Ook wordt jou gevraagd om wekelijks een korte opdracht te maken. Dat is telkens een praktijkgerichte opdracht, die je niet veel moeite kost, maar wel voor inzicht en groei zorgt.

 In drie lesdagen (van 09:30 tot 16:30) leer je alle fijne kneepjes uit het teamcoachingsvak. Het programma heeft een stevige basis; een combinatie van theorie en praktijk. Daarnaast wordt in het programma jouw persoonlijke leerbehoefte verwerkt.  Een training op maat dus. Zodat je aan de ene kant getraind wordt en aan de andere kant gecoacht.

Je sluit het traject af met een gesprek met jouw trainer. Daarin krijg je veel persoonlijke tips en adviezen. Zo kun je jouw opgedane kennis nog beter toepassen en verankeren in jouw dagelijkse praktijk. Na dit traject ga je vol ‘empowerment’ en hernieuwde energie aan de slag als teamcoach van jouw eigen team.    

 Bij afronding van de training ontvang je een certificaat.

Week 1
Persoonlijk intakegesprek, waarin jouw talenten en jouw persoonlijke leerbehoeften centraal staan. We nemen ruim de tijd voor een kennismaking met elkaar en bespreken wat jij graag uit de training wilt halen. Ook bespreken we wat jouw kwaliteiten zijn. Al deze informatie vormt onderdeel voor de inhoud van het trainingsprogramma.

Week 2
In de digitale leeromgeving maak jij jouw eerste opdracht. Het is de kick-off voor jou ontwikkeling tot teamcoach.

Week 3
Tijdens de eerste trainingsdag wordt veel aandacht besteed aan ieder individu, de verbinding in de groep, de tools die voor verbinding worden ingezet en hoe je dat ook in jouw dagelijkse praktijk kunt toepassen. Je leert ook welke ‘lean’ werkvormen uitermate geschikt zijn voor toepassing op de werkvloer.

Week 4
In de online omgeving ga je ‘shoppen’ tussen alle tips, adviezen, theorieën en werkvormen en ga je met je eigen casuïstiek aan de slag. Je leert meer over jezelf en over de systemen en patronen in jouw team.

Week 5
Alle ‘lastige’ zaken waarvoor teamcoaches worden ingeschakeld, zijn problemen waar leidinggevenden ook tegenaan lopen. Dus van en over teamcoaching valt genoeg te leren. En daar gaan we deze trainingsdag dan ook mee aan de slag. Hoe wordt jij teamcoach van je eigen team? Een dag vol energie, je gaat ‘opgeladen’ weer naar buiten.

Week 6
Deze week de laatste én de leukste oefening uit de digitale leeromgeving voor jou. Deze zorgt voor een fijne portie zelfinzicht.

Week 7
De laatste trainingsdag staat in het teken van verdieping. Jouw vaardigheid als teamcoach wordt verder geprofessionaliseerd en geoptimaliseerd. Je hebt zin om de volgende dag weer aan het werk te gaan en jouw kennis verder toe te passen. De warme gezamenlijke afronding, die zo kenmerkend is voor het trainingsprogramma, is de kers op de taart.

Week 8
En alle mooie dingen komt een eind, maar niet voordat jij een heel waardevol afrondend gesprek hebt gehad met je trainer. Na dat gesprek ga je met een rugzak vol persoonlijke adviezen én een flinke dosis enthousiasme aan de slag als teamcoach van je eigen team. Succes gegarandeerd!

Na deze training:

 • Lukt het je om de weerstand in je team werkend te maken
 • Creëer je veranderkracht in je team en weet je welke van je eigen vaardigheden jij daarvoor moet inzetten
 • Ben jij vaardig in het bouwen van een gezonde aanspreekcultuur en bouwt jouw team daar aan mee
 • Kijk jij vanuit een systemisch perspectief naar teamontwikkeling en weet jij jouw kennis daarvan haarfijn toe te passen
 • Heb jij een rugzak vol werkvormen (zonder poespas) om in dagelijkse praktijk in te zetten bij veranderprocessen, vergaderingen en teambijeenkomsten
 • Heb jij jouw verdiepende gespreksvaardigheden verder ontwikkeld, waardoor je het écht goede gesprek kunt voeren (en dat zorgt voor verbinding en commitment)

Wat maakt de training zo uniek?

 • Training en persoonlijke coaching worden gecombineerd, dat maakt het persoonlijk en zorgt voor echte groei en ontwikkeling bij jou als deelnemer
 • Alle relevante kennis uit het teamcoachingsvak is vertaald naar de dagelijkse praktijk van de leidinggevende, daar ga je écht iets aan hebben
 • De kennis die je opdoet is heel praktisch toepasbaar, je kunt er de volgende dag direct mee aan de slag
 • We trainen heel bewust in kleine groepen, waardoor er in een veilige setting veel ruimte is voor jouw persoonlijke leerbehoeften, casussen en vragen
 • De digitale leeromgeving zit boordevol praktisch toepasbare informatie, tips en werkvormen, afgestemd op jouw dagelijkse praktijk
 • Je komt vol ’empowerment’ en nieuwe energie uit de training.
Dit zeggen de deelnemers die je voorgingen:

“Weet je waarom de training zo waardevol voor mij was? Ik voelde de ruimte om mijn eigen ervaringen in de groep te gooien, zoals problemen die ik ervaar op de werkvloer. De oefeningen die ik samen met mijn mede-cursisten heb gedaan, gaven mij nog meer inzicht. De theorie en praktijk en de kennis en ervaring van Caroline waren meer dan waardevol.” Inge (geeft leiding aan een team van fiscalisten en accountants)

“Caroline is een bevlogen trainer, met oog voor detail. De training is constructief opgebouwd, theorie en praktijk aangevuld met eigen casuïstiek. Het is daarnaast erg prettig om met gelijkgestemden kennis en ervaring te kunnen delen. De kennis die ik heb opgedaan was ook direct toepasbaar in de praktijk. Deze leerzame, waardevolle training kan ik erg aanbevelen aan elke leidinggevende, een aanrader dus!” Desiree (geeft leiding aan een team van projectcoördinatoren)

“Het was voor mij een erg waardevolle training, welke direct toepasbaar is in mijn praktijk. Het enthousiasme en de sprekende voorbeelden waarmee de training ondersteund werd, zorgt ervoor dat deze training niet bij woorden blijft, maar gelijk in de goede context ingezet kan worden. De opbouw tijdens de trainingen was top. De groepsgrootte was fijn! En de diversiteit aan werkvelden ook. Dit maakte dat je kon inleven in de situatie van de ander, wat maakte dat de feedback of input die je kreeg er ook echt toe deed.” Marij (geeft leiding aan een team verpleegkundigen)

“De meerwaarde zat hem echt in de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Het geeft je inzicht in jezelf, maakt je bewust van patronen en helpt je invloed te krijgen op je handelen.
Caroline zorgde tijdens de training voor een fijne en veilige sfeer waardoor je jezelf kon zijn en dit zorgde ook voor veel openheid in de groep.
Je krijgt tijdens de training praktische tools aangereikt die je direct kunt inzetten in de praktijk. En er is voldoende ruimte en aandacht om praktijkcasussen met elkaar uit te diepen en te experimenteren met nieuwe uitdagingen, wat erg leerzaam is. Doordat de groep niet te groot is, is hier voldoende ruimte voor.
De inhoud van de training, het enthousiasme en de kennis van Caroline maakte het voor mij een ontzettend waardevolle training!” Monique (geeft leiding aan een team van zorgmedewerkers)

“De sessies van teamcoaching voor leidinggevende waren met stip op 1 de nuttigste trainingen die ik tot nu toe heb mogen volgen. Ik ben normaal een beetje sceptisch over cursussen die over de soft skills gaan, maar de aanpak van Caroline is écht verfrissend. De perfecte balans tussen nuttige theorie en leerzame oefeningen, met een tikkeltje humor en een hele warme sfeer. Het had voor mij heel veel toegevoegde waarde om de training te volgen samen met ander leidinggevenden die ik van tevoren niet kende omdat je veel van elkaar kan leren én tegelijkertijd je netwerk uitbreidt. Ik kan deze training oprecht iedere leidinggevende aanraden. De sessies vlogen voorbij en ik heb vooral gewoon veel opgestoken dat ik ook écht kan toepassen in de praktijk. Absoluut de moeite waard dus!” Robyn (geeft leiding aan een team van juristen)

Ons team heeft bij Patchwork een training op maat gevolgd. De training was een combinatie van ‘reflecteren en leren’. De invloed van je eigen persoonlijkheid en kwaliteiten, de dynamiek van het team, maar juist ook inzicht in de werking van bijvoorbeeld psychologische veiligheid en de invloed van collaborative intelligence, maakten het een samenhangend geheel van theorie en praktijk waar ik echt iets aan heb gehad.

Joost Simkens

Senior Consultant, Epiic

Chat openen
Heb je een vraag over Patchwork?
Hi!
Hoe kan ik je helpen?