Terugploppen

Op zondagochtend aten wij vroeger altijd een ‘yoghurtje’. Dat was zo’n éenpersoons bekertje met yoghurt (met veel suiker en smaakmiddelen). We waren met z’n vieren thuis, mijn vader, moeder, broer en ik. Dat betekende dus dat mijn moeder iedere week – je raadt het al – vier van die yoghurtjes kocht. Maar op een zondagochtend, toen de yoghurtjes klaar stonden om opgegeten te worden, zagen we dat één dekseltje nogal bol stond. “Wacht” zei mijn moeder, “dat lossen we even op” en ze plopte -hup- het dekseltje terug. Maar dat bleek toch niet de oplossing. Want onder het deksel zat bedorven yoghurt. 

In de loop der jaren heb ik geleerd dat het ‘terugploppen’ van dat dekseltje een uitstekende metafoor is voor de vaak gehanteerde (management)strategie voor het omgaan met problemen. Ik had ooit een leidinggevende die, als ik aangaf dat ik er veel meer werk lag dan ik ooit zou kunnen afkrijgen, samen met mij een planning maakte voor wanneer ik wat kon gaan doen (inclusief de avonduren en een extra dag in het weekend). En dat deden we dan een paar keer per maand. Opgelost… Of zoals mijn moeder zou zeggen ‘teruggeplopt’.

Dat er onder dat bol staande deksel, of die bol staande agenda een veel groter probleem zit, dat zie je door ‘terugploppen’ niet. Of beter gezegd: hoef je niet te zien. Het is niet eens zo dat we met z’n allen heel bewust aan het terugploppen zijn. Het is vaak gewoon de gemakkelijkste strategie, dan hoef je er niet zoveel mee. Op korte termijn. Want uiteindelijk gaat er iets heel erg mis onder het deksel. En uiteindelijk wordt je daarmee geconfronteerd. Heel vaak als het al te laat is: het kwaad is al geschied en is er geen weg meer terug.

Dus, om toch nog even in die kerstsfeer te blijven, kijk eens wat vaker echt naar elkaar. Ook op de werkvloer. Naar wat er écht speelt en waar dat gedrag, dat probleem, nu écht een uiting van is. Het zorgt ervoor dat bloot komt te liggen wat er sluimert en de aandacht verdient om te worden opgelost. En het draagt in alle opzichten bij aan betekenisvolle verbinding.

Fijne feestdagen!

Chat openen
Heb je een vraag over Patchwork?
Hi!
Hoe kan ik je helpen?